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BOTSWANA INSTITUTE OF CHARTERED ACCOUNTANTS COMMENT LETTER 

TO EXPOSURE DRAFT, PROPOSED REVISIONS TO THE FEE-RELATED 

PROVISIONS OF THE CODE 

Introduction 

The Botswana Institute of Chartered Accountants (“BICA”) is a statutory body established by 

Accountants Act, 2010 for the regulation of the accountancy profession in Botswana. The 

BICA mission is to protect public interest through promoting the accountancy profession, 

supporting accountants, facilitating quality professional accountancy services through the 

monitoring and regulation of professional accountants. 

The Institute appreciates the opportunity to contribute towards IESBA’s Exposure Draft, 

Proposed Revisions to the Fee-Related Provisions of the Code. We provide our comments to 

each specific question as per the exposure draft. 
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RESPONSES TO SPECIFIC QUESTIONS 

 

Evaluating Threats Created by Fees Paid by the Audit Client 

 

1. Do you agree that a self-interest threat to independence is created and an intimidation 

threat to independence might be created when fees are negotiated with and paid by an 

audit client (or an assurance client)?  

 

Response: 

 

There is an inherent self-interest threat and intimidation threat where fees are negotiated 

and paid by an audit client. This would otherwise not be the case if the auditor was 

appointed and paid by a third party. 

   

2. Do you support the requirement in paragraph R410.4 for a firm to determine whether 

the threats to independence created by the fees proposed to an audit client are at an 

acceptable level: 

 

(a) Before the firm accepts an audit or any other engagement for the client; and 

(b) Before a network firm accepts to provide a service to the client? 

 

Response: 

 

We agree with the proposal that the firm evaluates threats to independence created by 

fees proposed to an audit client at beginning of the relationship and throughout the 

engagement where circumstances change. The assessment should be performed both at 

firm level and with the network because some engagements are performed across the 

network. 

 

3. Do you have views or suggestions as to what the IESBA should consider as further 

factors (or conditions, policies and procedures) relevant to evaluating the level of 

threats created when fees for an audit or any other engagement are paid by the audit 

client? In particular, do you support recognizing as an example of relevant conditions, 

policies and procedures the existence of an independent committee which advises the 

firm on governance matters that might impact the firm’s independence? 

 

Response: 

 

The Board should consider effectiveness of any measures proposed to the firms to 

mitigate risks associated with threats arising from fees. Existence of an independent 

committee would not be feasible given that audit firms are partnerships and want to 

contain matters of their operations without involving external parties. Even so, where 

the committee is establishment it would not have any powers over the firm and therefore 

would be ineffective. 

 

 



Impact of Services Other than Audit Provided to an Audit Client 

4. Do you support the requirement in paragraph R410.6 that a firm not allow the level of 

the audit fee to be influenced by the provision by the firm or a network firm of services 

other than audit to the audit client?  

 

Response: 

 

We agree with the proposal. In putting forward a fee a firm ought to only consider 

elements associated with the audit at hand and not any other service it provides to the 

client or as provided by its network firm.   

Proportion of Fees for Services Other than Audit to Audit Fee 

5. Do you support that the guidance on determination of the proportion of fees for services 

other than audit in paragraph 410.10 A1 include consideration of fees for services other 

than audit: 

 

(a) Charged by both the firm and network firms to the audit client; and 

(b) Delivered to related entities of the audit client? 

 

Response: 

 

Despite varying services that the firm provides to the client, there is one relationship 

and if not managed this may pose self-interest threat. It is therefore appropriate that 

when a firm considers its proportion of fees, it includes both audit and non-audit 

services. 

 

The firm is related to its fellow firms in the network as much as one entity is related to 

other related entities, as such, it is appropriate to include fees between all parties.  

Fee Dependency for non-PIE Audit Clients 

6. Do you support the proposal in paragraph R410.14 to include a threshold for firms to 

address threats created by fee dependency on a non-PIE audit client? Do you support 

the proposed threshold in paragraph R410.14? 

 

Response: 

 

We support including a threshold because it reduces discretion that could be applied by 

firms. The 30%, however, is too high and there is no indication of benchmark applied 

to arrive at the figure. Five consecutive years of a firm with a fee, exceeding threshold 

before mitigating risk is not reasonable.  

 

The cumulative effect of a firm having its fees for one entity making up more than 30% 

of its total fees over five years is too much to be borne and ignored. This percentage is 

provided as a minimum and therefore there is likelihood that firm fees from one client 

could be as high as 80% of the firm total fees with no action taken given that there is 

no cap beyond which an engagement is prohibited. 



We propose that the board applies a minimum of 20% threshold that is used as an 

indicator of influence in various standards such as IAS 28 Investment in Associates and 

reduce the period requiring action to three years. This measure would strengthen 

mitigations over self-interest threats and ensure that any action required is taken timely.   

 

We also propose for establishment of a maximum threshold beyond which the 

relationship ought to be terminated. For this, we propose a cap of 40%. 

 

7. Do you support the proposed actions in paragraph R410.14 to reduce the threats 

created by fee dependency to an acceptable level once total fees exceed the threshold? 

 

Response: 

 We support the proposed actions with amendment to the periods as suggested above 

 from five to three years. 

Fee Dependency for PIE Audit Clients 

8. Do you support the proposed action in paragraph R410.17 to reduce the threats created 

by fee dependency to an acceptable level in the case of a PIE audit client? 

 

Response: 

 

We support the proposal since more stringent measures are necessary for a PIE. 

 

9. Do you agree with the proposal in paragraph R410.19 to require a firm to cease to be 

the auditor if fee dependency continues after consecutive 5 years in the case of a PIE 

audit client? Do you have any specific concerns about its operability? 

 

Response: 

 

Five year provided in paragraph R410.19 is too long for a PIE. In any case, most PIEs 

tend to bid to change auditors every three or five years. This would mean an audit firm 

that is not being retained, would have exceeded the threshold for the entire duration of 

the relationship with the client. Engagement Quality Review notwithstanding, the 

period should be adjusted to three years. 

 

This aspect is important as it brings into consideration whether audit firms taking up 

PIE audit may be too small to audit PIEs. If a firm goes for more than two years with 

fees of a single PIE exceeding 15% of total firm fees that would signify risk of fee 

dependency and that the firm may even lack capacity to assume new clients and 

therefore too small for the PIE.   

 

 

 

 

 



10. Do you support the exception provided in paragraph R410.20? 

 

Response: 

 

We agree with the proposal subject to amendment of the period as indicated above. 

Transparency of Fee-related Information for PIE Audit Clients 

11. Do you support the proposed requirement in paragraph R410.25 regarding public 

disclosure of fee-related information for a PIE audit client? In particular, having 

regard to the objective of the requirement and taking into account the related 

application material, do you have views about the operability of the proposal? 

 

Response: 

 

The requirement does not indicate that it relates to PIE audit clients. This should be 

indicated in the sub heading. 

 

We agree with the requirements as proposed in the paragraph. The disclosure provides 

transparency to other stakeholders apart from those charged with governance. 

 

12. Do you have views or suggestions as to what the IESBA should consider as:  

 

(a) Possible other ways to achieve transparency of fee-related information for PIEs 

audit clients; and  

 

(b) Information to be disclosed to TCWG and to the public to assist them in their 

judgments and assessments about the firm’s independence? 

 

Response: 

 

Proposal made in paragraph R410.25 are comprehensive for transparency to 

stakeholders at large.  

Anti-Trust and Anti-Competition Issues 

13. Do you have views regarding whether the proposals could be adopted by national 

standard setters or IFAC member bodies (whether or not they have a regulatory remit) 

within the framework of national anti-trust or anti-competition laws? The IESBA would 

welcome comments in particular from national standard setters, professional 

accountancy organizations, regulators and competition authorities? 

Response: 

 The large extent of the code should remain global to allow common understanding 

 particularly with respect to network firms operating in various jurisdictions. Adoption 

 to jurisdictions could be allowed in coming up with a specific threshold to account for 

 varying degree of economic factors. 

 



Proposed Consequential and Conforming Amendments 

14. Do you support the proposed consequential and conforming amendments to Section 

905 and other sections of the Code as set out in this Exposure Draft? In relation to 

overdue fees from an assurance client, would you generally expect a firm to obtain 

payment of all overdue fees before issuing its report for an assurance engagement? 

 

Response: 

 

We agree with other aspects of the Exposure Draft.  

 

With respect to timing of payments, fees are paid when the engagement is complete and 

the audit report signed off. This is the same with any other contract - payment is due 

when the work is performed. Before signing the audit report therefore, the fees are not 

overdue. They are only overdue when significant time passes post signing the audit 

opinion before they are paid. In this instance self-interest threat should be evaluated for 

an ensuing audit. 

 

15. Do you believe that there are any other areas within the Code that may warrant a 

conforming change as a result of the proposed revisions? 

Response: 

None identified. 


