
   

 

Chartered 

Accountants Academy 

and Training and 

Advisory Services 

Comment Letter on 

Exposure Draft 77- 

Measurement 



   

 

The Technical Director 

IPSASB Technical Director 

 

25 October 2021 

 

Dear Sir/Madam 

 

Chartered Accountants Academy (CAA) and Training and Advisory Services (TAS) 

Submission – Comment Letter on Exposure Draft 77- Measurement 

 

In response to your request for comments for Exposure Draft 77, Measurement, attached is 

the comment letter prepared by Chartered Accountants Academy and Training & Advisory 

Services. The comment letter is a result of deliberations of members of CAA and TAS which 

comprises chartered accountants who have experience in auditing, IFRS & IPSAS and 

academics. 

We are grateful for the opportunity to provide our comments on this project. 

Please do not hesitate to contact us should you wish to discuss any of our comments. 

 

Yours faithfully, 

Nyasha Chakuma (CAA)     Webster Sigauke (TAS) 

Project Director CAA      Project Director (TAS) 

   

Project team:  

Ackson Mapfundematsva 

Gamuchirai Mahachi 

Nyashadzaishe Samukange  

 

 

 



   

Specific Matter for Comment 1— (paragraphs 7–16):  

Do you agree an item that qualifies for recognition shall be initially measured at its 

transaction price, unless:  

• That transaction price does not faithfully present relevant information of the entity in a 

manner that is useful in holding the entity to account, and for decision-making purposes; 

or  

• Otherwise required or permitted by another IPSAS?  

If not, please provide your reasons, stating clearly what principles are more appropriate, 

and why. 

Yes, we agree.  

Because this will help achieve the objective of faithful presentation of financial information. 

Public sector entities may receive or buy goods at a price that does not reflect the market 

denominated cost (e.g., subsidised goods) and as such the amount above the cost actually 

paid will be recorded as additional income with the prescribed treatment. 

 

Specific Matter for Comment 2— (paragraph 17):  

Do you agree after initial measurement, unless otherwise required by the relevant IPSAS, 

an accounting policy choice is made to measure the item at historical cost or at its current 

value? This accounting policy choice is reflected through the selection of the 

measurement model.  

If not, please provide your reasons, stating clearly what principles are more appropriate, 

and why.  

Yes, we agree.  

Because a year-on-year change between the two options will reduce the comparability of 

the financial statements leading to unreasonable fluctuations of financials. 

 



   

Specific Matter for Comment 3—Appendix A (paragraphs A1–A6):  

In response to constituents’ comment letters on the Consultation Paper, Measurement, 

guidance on historical cost has been developed that is generic in nature (Appendix A: 

Historical Cost). Do you agree the guidance is appropriate for application by public sector 

entities?  

If not, please provide your reasons, stating what guidance should be added or removed, 

and why.  

Yes, we agree.  

Additionally, the guidance should state that they should use the higher of the 3 options to 

make it more precise on the choice available. 

 

Specific Matter for Comment 4—Appendix A (paragraphs A1–A6):  

Do you agree no measurement techniques are required when applying the historical cost 

measurement basis in subsequent measurement?  

If not, please provide your reasons, stating which measurement techniques are applicable 

to the subsequent measurement of an asset or liability measured at historical cost, and 

why.  

Yes, we agree.  

 

Specific Matter for Comment 5— (paragraph 6):  

Do you agree current operational value is the value of an asset used to achieve the 

entity’s service delivery objectives at the measurement date? 

If not, please provide your reasons, stating clearly what principles more appropriate for 

the public sector, and why.  

Yes, we agree.  

 



   

Specific Matter for Comment 6—Appendix B (paragraphs B1–B41):  

Do you agree the proposed definition of current operational value and the accompanying 

guidance is appropriate for public sector entities (Appendix B: Current Operational 

Value)?  

If not, please provide your reasons, stating clearly what definition and guidance is more 

appropriate, and why.  

Yes, we agree. Because the public sector is driving that value and due to their objective only 

meet that amount 

However, it can lead to issues when the asset is disposed as it will have a low value as 

compared to what alternate market players may pay for it. This is because the service 

potential for that asset may not meet the general market price. The difference between the 

current operational value and the market related cost will likely lead to an abnormal 

profit/loss on disposal.  

A disclosure of the difference between the current operational value and the market related 

cost/fair value would aid in the process. 

 

Specific Matter for Comment 7—Appendix B (paragraphs B6–B7):  

Do you agree the asset’s current operational value should assume that the notional 

replacement will be situated in the same location as the existing asset is situated or used?  

If not, please provide your reasons, stating clearly why the asset should be measured at a 

different value.  

 

Specific Matter for Comment 8— (paragraphs B38–B39):  

Do you agree the income approach is applicable to estimate the value of an asset 

measured using the current operational value measurement basis?  



   

If not, please provide your reasons, stating clearly why the income approach is not 

applicable for measuring current operational value. The Exposure Draft includes an 

Alternative View on current operational value. 

No, we do not agree.  

Because the cash flows form the public sector are not reflective to the assets price in the 

market as they may be subsidised to meet service delivery. Therefore, not appropriate. 

 

Specific Matter for Comment 9—Appendix C (paragraphs C1–C89):  

In response to constituents’ comment letters on the Consultation Paper, Measurement, 

guidance on fair value has been aligned with IFRS 13, Fair Value Measurement (Appendix 

C: Fair Value). Do you agree the guidance is appropriate for application by public sector 

entities?  

If not, please provide your reasons, stating what guidance should be added or removed, 

and why.  

Yes. 

 

Specific Matter for Comment 10—Appendix D (paragraphs D1–D48):  

In response to constituents’ comment letters on the Consultation Paper, Measurement, 

guidance on cost of fulfilment has been aligned with existing principles in the Conceptual 

Framework and throughout IPSAS (Appendix D: Cost of Fulfilment). Do you agree the 

guidance is appropriate for application by public sector entities? If not, please provide 

your reasons, stating what guidance should be added or removed, and why.  

 

Specific Matter for Comment 11:  

Do you agree measurement disclosure requirements should be included in the IPSAS to 

which the asset or liability pertains and not in ED 77?  



   

If not, please provide your reasons, stating clearly where the measurement disclosure 

requirements should be included, and why.  

Yes, we agree.  

This is so that the follow assets of each similar nature for more precise and understandable 

information. So, they go hand in hand to avoid confusion 

 

Specific Matter for Comment 12:  

Are there any measurement disclosure requirements that apply across IPSAS that should 

be included in ED 77, Measurement?  

If yes, please provide your reasons, stating clearly what the disclosures are, and why.  

No, we do not agree. 

As they would have been included in each specific IPSAS so may come off as repeating. 

 

Specific Matter for Comment 13:  

Do you agree current value model disclosure requirements should be applied consistently 

across IPSAS? For example, the same disclosure requirements should apply to inventory 

and property, plant, and equipment when measured at fair value.  

If not, please provide your reasons, stating clearly which IPSAS require more or fewer 

measurement disclosures, and why.  

Yes, we agree 

 

Specific Matter for Comment 14:  

Do you agree with the proposal disclosure requirements for items remeasured under the 

current value model at each reporting date should be more detailed as compared to 

disclosure requirements for items measured using the current value model at acquisition 

as proposed in Appendix E: Amendments to Other IPSAS?  



   

If not, please provide your reasons, stating clearly why disclosure requirements should be 

consistent for recurring items and non-recurring items measured using the current value 

model.  

 

Specific Matter for Comment 15:  

Do you agree fair value disclosure requirements should include requirements to disclose 

inputs to the fair value hierarchy?  

If not, please provide your reasons, stating clearly why disclosure requirements for inputs 

in the fair value hierarchy are unnecessary. 

Yes, we agree.  

To enhance the transparency of the information presented in the financial statements 

 


