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RE: Comments on ISRS 4400 (Revised) Agreed-Upon Procedures Engagements 

 

Dear Sir/Madam 

 

We thank you for providing us with the opportunity to present our views on ISRS 440 
(Revised) Agreed-Upon Procedures Engagements. Views are presented per question as 
contained in the exposure draft.  

Question 1: Has ED-4400 been appropriately clarified and modernized to respond to the 
needs of stakeholders and address public interest issues? 

We believe that the revised standard appropriately clarifies and responds to the needs of 
stakeholders and address public interest issues. 

Question 2: Do the definition, requirement and application material on professional judgment 
in paragraphs 13(j), 18 and A14-A16 of ED-4400 appropriately reflect the role professional 
judgment plays in an AUP engagement? 

It is our recommendation that the information included in the explanatory materials be moved 
to the main standard as the extent of professional judgement may be misleading. This is due 
to the fact that the revised standard notes that the application and other explanatory 
materials need not be complied with, but should rather be viewed as additional guidance.  

We do however agree with the extent of professional judgement to be applied during these 
types of engagements. 

Question 3: Do you agree with not including a precondition for the practitioner to be 
independent when performing an AUP engagement (even though the practitioner is required 
to be objective)? If not, under what circumstances do you believe a precondition for the 
practitioner to be independent would be appropriate, and for which the IAASB would discuss 
the relevant independence considerations with the IESBA? 

We do not agree with the non-inclusion of the independence precondition. It is very difficult 
to be able to prove that a practitioner acted objectively when he/she is not independent.  

We wish to also bring to your attention that there may be a public perception that 
practitioners must always be independent of the engaging party whereas the revised 
standard allows the practitioner to not be independent of the engaging party.  

At the very minimum, it is recommended that the standard recommend that the practitioner 
elaborates in his/her engagement letter and report why he/she is not required to be 
independent. 
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Question 4: What are your views on the disclosures about independence in the AUP report 
in the various scenarios described in the table in paragraph 22 of the Explanatory 
Memorandum, and the related requirements and application material in ED-4400? Do you 
believe that the practitioner should be required to make an independence determination 
when not required to be independent for an AUP engagement? If so, why and what 
disclosures might be appropriate in the AUP report in this circumstance. 

This has been dealt with in question 3. 

Question 5: Do you agree with the term “findings” and the related definitions and application 
material in paragraphs 13(f) and A10-A11 of ED-4400? 

We agree with the term “findings” and the related definitions and application material. 

Question 6: Are the requirements and application material regarding engagement 
acceptance and continuance, as set out in paragraphs 20-21 and A20-A29 of ED-4400, 
appropriate? 

We acknowledge that it is a necessary precondition of the engagement that the procedures 
can be described objectively, however where the agreed-upon procedures are performed as 
part of the engagement, it may result in potentially unnecessary paperwork. This would be 
the case where the engagement team performed the client and engagement acceptance 
procedures for a new audit client and during the course of the audit, the engagement team is 
requested to also perform agreed-upon procedures. The way the revised standard is written 
means that the team will have to perform a separate client/engagement acceptance 
procedure, which can be quite onerous in certain jurisdictions.  

Certain regulatory bodies require client and engagement acceptance or continuance 
procedures to be reperformable in terms of ISA 230 and the requirements contained in 
paragraphs 20 – 21 may result in potentially unnecessary additional work. 

It is recommended that where assurance work is also performed, additional guidance be 
provided as to when this standard’s engagement acceptance or continuance should be 
performed, and the extent of documentation required.  

Question 7: Do you agree with the proposed requirements and application material on the 
use of a practitioner’s expert in paragraphs 28 and A35-A36 of ED-4400, and references to 
the use of the expert in an AUP report in paragraphs 31 and A44 of ED-4400? 

It is recommended that the definition of the practitioner’s expert be aligned with the definition 
contained in ISA 620 Using the work of an auditor’s expert. The revised standard excludes 
assurance work, which does not necessarily include accounting work. 

We however agree with the requirements of the standard. 

Question 8: Do you agree that the AUP report should not be required to be restricted to 
parties that have agreed to the procedures to be performed, and how paragraph A43 of ED-
4400 addresses circumstances when the practitioner may consider it appropriate to restrict 
the AUP report? 

We agree that the report should not be restricted to only parties that have agreed to the 
procedures to be performed, provided that confidentiality of information reported on has not 
be breached. 
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We recommend that the standard be amended to clearly note that where information is 
considered confidential, a restriction on distribution be applied. 

Question 9: Do you support the content and structure of the proposed AUP report as set out 
in paragraphs 30-32 and A37-A44 and Appendix 2 of ED-4400? What do you believe should 
be added or changed, if anything? 

We support the content and structure as proposed. 

Question 10a: Translations 

Our legislation does not require any translations and as such, we cannot comment on this 
matter. 

Question 10b: Effective date 

The revised standard is mainly to address the needs of the public and we recommend that 
the revised standard be effective sooner rather than later. The manner in which an agreed-
upon procedure will be performed has not changed with this revised standard, rather it is our 
view that this standard now clarifies what practitioners have been doing to date. It is 
therefore our view that a 12 month period after approval of the final standard can be agreed 
to. 

We trust that you find our comments detailed above in order.  

 

Yours truly  

Minette van der Merwe (PKF SA Head of Technical)    

Date: 15 March 2019 


