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IFRS Foundation 

Columbus Building, 7 West ferry Circus 

Canary Wharf, London E14 4HD 

United Kingdom   

 

25 October 2021 

 

Dear Sir/Madam,  

 

Chartered Accountants Academy (CAA) and Training and Advisory Services (TAS) Submission - 

Commentary on EXPOSURE DRAFT 76, CONCEPTUAL FRAMEWORK UPDATE: CHAPTER 7, 

MEASUREMENT OF ASSETS AND LIABILITIES IN FINANCIAL STATEMENTS 

In response to your request for comments on Exposure Draft EXPOSURE DRAFT 76, CONCEPTUAL 

FRAMEWORK UPDATE: CHAPTER 7, MEASUREMENT OF ASSETS AND LIABILITIES IN FINANCIAL 

STATEMENTS, attached is the comment letter prepared by Chartered Accountants Academy and 

Training & Advisory Services. The comment letter is a result of deliberations of members of CAA and 

TAS which comprises chartered accountants who have experience in auditing, IFRS and IPSAS 

specialists and academics in Zimbabwe.  

 

We are grateful for the opportunity to provide our comments on this project. 

 

Please do not hesitate to contact us should you wish to discuss any of our comments. 

    

Project Director  (CAA): Nyasha Chakuma  Project Director (TAS): Webster Sigauke 

      

Project team : Tendai Muza 

:  Masimba Makunike
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Question & Reponses  

Question 1- ED 76 proposes a measurement hierarchy. Do you agree with the three-tier hierarchy?  

If not, why not? How would you modify it? 

We agree with the measurement hierarchy i.e., the three-tier hierarchy as it helps meet the 

measurement objectives at a conceptual level which is to reflect the cost of services, operational 

capacity, and financial capacity of the entity in a manner that is useful in holding the entity to account, 

and for decision-making purposes. However, applying current operational value basis is not 

appropriate for assets like Heritage as they are rarely held for their ability to generate cash inflows, 

and there may be legal or social obstacles to using them for such purposes.  

 

Question 2 -Do you agree with the proposed inclusion of fair value as a measurement basis for assets 

and liabilities with the same definition as in IFRS 13, Fair Value Measurement, in the Conceptual 

Framework? If not, why not? 

We agree with the Fair Value measurement as it depicts the market value of an asset or liability. 

However, the Fair Value measurement is only limited to non-entity specific assets or liabilities. Also, 

Fair Value measurement is not an appropriate measurement for assets held primarily for their 

operational capacity, as is often the case in the public sector, since the following concepts do not 

apply: (a) Highest and best use; and (b) Maximizing the use of market participant data. 

 

Question 3- Do you agree with the proposed inclusion of current operational value as a 

measurement basis for assets in the Conceptual Framework? If not, why not?  

 

We agree with the proposal to include current operational value as a measurement basis as it 

supports an entity in achieving its service delivery objective. 

However, it does not support the other measurement objectives such as the financial capacity of an 

entity since it assumes an asset will be used throughout its useful life.  

 

Question 4- It is proposed to substitute a general description of value in use (VIU) in both cash-

generating and noncash-generating contexts, for the previous broader discussion of VIU. This is 

because the applicability of VIU is limited to impairments. Do you agree with this proposed change?  

If not, why not? How would you approach VIU instead and why? 

 

We agree to the proposal to substitute a general description for Value in use because the applicability 

of VIU is limited to impairments. 
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Question 5- Noting that ED 77, Measurement, proposes the use of the cost approach and the market 

approach as measurement techniques, do you agree with the proposed deletion of the following 

measurement bases from the Conceptual Framework:  

• Market value—for assets and liabilities; and  

• Replacement cost—for assets? If not, which would you retain and why? 

 

We agree with the proposal. Looking at the market value, we see that this has been modified to or 

replaced by Fair Value using the IFRS 13 definition. The Fair value is appropriate where the asset is 

being held primarily for its ability to generate economic benefits or with a view to sale unlike the 

Market Value which is particularly appropriate where the asset is being held with a view to sale only. 

The Replacement cost is also now incorporated in the Fair Value which assumes the asset is also held 

with a view of sale, thus it can be deleted.  

 

Question 6 - The IPSASB considers that the retention of certain measurement bases that were in the 

2014 Conceptual Framework is unnecessary. Do you agree with the proposed deletion of the 

following measurement bases from the Conceptual Framework?  

• Net selling price—for assets 

• Cost of release—for liabilities  

• Assumption price—for liabilities  

If not, which would you retain and why? 

 

We agree with the proposal. Net selling price is not appropriate as a measurement basis if the entity 

is able to use its resources more efficiently by employing the asset in another way, for example by 

using it in the delivery of services, thus it becomes redundant. Cost of release is relevant only when 

the most resource-efficient course is to seek immediate release from an obligation. The disadvantage 

of using an assumption price is that, stating performance obligations at the assumption price means 

no surplus will be reported at the time the obligation is taken on. 

Question 7- Are there any other issues relating to Chapter 7: Measurement of Asset and Liabilities 

in Financial Statements of the Conceptual Framework that you would like to highlight? 

No 

 


