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Dear David,

We would like to thank you for the opportunity to provide our comments on the
IAESB Exposure Draft: “Proposed International Education Standard IES 7,
Continuing Professional Development (Revised).”

We address our general comments in this letter and provide our detailed
comments in the Appendix to this letter, which contains our responses to the
questions posed in the Exposure Draft.

General Comments

After having compared the proposed IES 7 to extant IES 7, we are not
convinced that the nature and extent of changes justified a project to re-open
IES 7. In addition, as we point out in our response to Question 2, we are
concerned that in some respects the proposed standard weakens CPD
requirements at an international level, and we ask ourselves whether this is
necessary and appropriate.

That being said, with the exception of the matters we note in our responses to
the questions posed in the Exposure Draft, the Standard appears to be
appropriate.

We would like to emphasize our response to the first question posed in the
exposure draft, in which we question whether it is appropriate for the IAESB to
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“sprinkle” the term “public interest” throughout the standard, and in particular in
the objective. We do not believe this approach to be indicative of good standard
setting and refer to our reasons in our response to question 1.

i Vs

Daniela Kelm Wolfgang Béhm
Executive Director Director Assurance Standards,
International Affairs
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Appendix:
Specific Comments

Question 1: Is the Objective statement (see paragraph 8) of the proposed
IES 7 (see Appendix 1) appropriate and clear?

We do not believe that the objective statement is appropriate and clear because
we do not believe it to be appropriate to include the reference to “in the public
interest” in an objective. In accordance with the “Objective” section of

Appendix 2 of the Framework for International Education Standards for
Professional Accountants and Aspiring Professional Accountants, the objective
“assists an IFAC member body to understand the overall aim of the standard,
and what needs to be accomplished, as well as to decide whether more needs
to be done to achieve the objective”.

Although extant IES 7 had a reference to the public interest in its objective,
extant IES 7 was issued prior to the issuance of the current Framework with its
new role for objectives, and therefore the reference to the “public interest” in the
objective requires reconsideration. The only other standard that makes
reference to the public interest in its objective is IES 1, which was also issued
prior to the issuance of the current Framework and therefore the objective in IES
1 also need to be reconsidered in this context.

We recognize the public interest context in which all IESs are written, but we do
not believe that an objective referring to the public interest as a means of
understanding what needs to be done, and in particular, whether more needs to
be done, is enforceable in any jurisdiction of which we are aware. This is
because laws, regulations and standards are written by legislators, regulators
and standard setters (including the IAESB), respectively, in the public interest.
There is a presumption in writing laws, regulations and standards, that when
those subject to the laws, regulations and standards have complied with them,
the public interest has been served because those complying with laws,
regulations and standards cannot be expected to ascertain who the public is
and what their interests are — that is the role of legislators, regulators and
standard setters when writing laws, regulations and standards, respectively. For
these reasons, we strongly recommend deleting the reference to “in the public
interest” in the objective.

Overall, we do not believe that references should be made to the “public
interest” in standards unless needed for context. In any case, such references
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should be made in a manner that is in line with the use of the term in the current
IESBA Code (paragraph 100.1). This does not imply that we believe that no
reference to the public interest could be made. The references to the public
interest context in paragraph 7 and A35, for example, appear to be appropriate.
On the other hand, the IAEB might wish to consider whether the reference to the
public interest in paragraph A2 ought to be changed to “stakeholder
expectations”, and whether the reference to the public interest in A18 is
superfluous given the reference to “public expectations”. The same applies to
paragraphs A32 and A33.

Question 2: Are the Requirements (see paragraphs 9-17) of the proposed
IES 7 (see Appendix 1) appropriate and clear?

With the exception of the matters we address immediately below, we believe the
requirements to be appropriate and clear. We will address the most important
issue from our point of view first.

Measurement of CPD for an Input-Based Approach

We note that the requirement in relation to measuring CPD using input-based
approaches in paragraph 14 of the proposed standard only refers to IFAC
member bodies specifying an amount of learning and development activity
without setting a minimum bar for such an amount. While this is certainly
principles-based, we are not convinced that it is in the public interest to cease
requiring a minimum level of activity for input-based approaches in the context
of those jurisdictions where solely output-based approaches are likely not to be
implementable due to the reference to input-based measures (e.g., hours of
structured or verifiable CPD) in law, regulation or professional requirements of
IFAC member bodies. Furthermore, although solely output-based approaches
are contemplated in the standard, to cease requiring a minimum amount of
activity for input-based approaches sends the wrong message about the
importance of CPD to members of the profession. This is because the cost in
terms of the likely amount of time expended by members of the profession to
meet the learning outcomes is an important consideration when designing an
output-based approach (whether designed by a member body or by a member)
—that is the amount of CPD activity is always subject to cost-benefit
considerations, even for output-based approaches. The amount of input-based
activity specific in a standard is therefore an important underlying factor for
consideration even when solely an output-based approach is applied.
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We recognize that there are different means for measuring CPD activity using
an input-based approach. However, paragraph A22 of the proposed standard
does clarify that the common factor among all input-based approaches is their
measurement of CPD activity in terms of “hours or equivalent learning units”. A
requirement specifying a minimum CPD activity could therefore refer to “hours
or equivalent learning units” as extant IES 7 did. Furthermore, we regard it to be
important that, if a minimum level of hours or equivalent learning units needs to
be required for input-based approaches to CPD, then there needs to be an
accompanying minimum requirement for some or all of the CPD to be supported
by verifiable evidence.

We therefore recommend that the IAESB retain its current requirement in extant
IES 7 for 120 hours or equivalent learning units in each rolling three-year period,
of which 60 hours must be verifiable, and 20 hours or equivalent learning units
in each year.

Other Issues in the Requirements

We note that the definition in the Glossary of Terms (and repeated in
paragraph 2 of the proposed standard) of CPD is “learning and development
that takes place after Initial Professional Development (IPD), and that develops
and maintains professional competence to enable professional accountants to
continue to perform their roles competently”. Given this definition, there are a
number of paragraphs in the introduction and in the requirements that include
redundant wording that refer to CPD and then add words about what CPD is.
Such redundancy not only lengthens the standard unnecessarily, but also
results in some logical issues in terms of what the sentences then actually
mean. The paragraphs in the introduction and requirements where we have
identified this problem include paragraphs 1, 5, 9, and 11. For example,
paragraph 9 could be redrafted to simply state “IFAC member bodies shall
require all professional accountants to undertake and record CPD.” The words
“that develops and maintains professional competence relevant to their role and
professional responsibilities” are actually already covered in the definition of
CPD. There may be similar issues in the explanatory material and we therefore
suggest that the IAESB review the wording therein (see for example, paragraph
AB).

Questions 3: Are there any additional explanatory paragraphs needed to
better explain the requirements of the proposed IES 7 (see Appendix 1)?

We believe that on the whole the explanatory material explains the requirements
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well and that therefore no additional explanatory paragraphs are required.

However, we have identified a number of paragraphs in which we have issues
with the wording (other than those that we have identified in our responses to
the other questions).

Paragraphs A12 and A31 refer to “risk”. This begs the question: “risk of what"?
Further specification is needed here.

We do not understand the structure and meaning of paragraph A22 because the
word “and” at the end of (b) suggests that the example means that all three are
being suggested. If that is not is meant, then the “and” should be changed to
“OI’".

Paragraph A 30 (a) refers to “auditing a sample of professional accountants”.
The term “audit” is restricted to reasonable assurance engagements on
historical financial information in IAASB engagement standards, and the use of
this term in this way would not be consistent with IES 8. We therefore suggest
that the term “audit” be replaced with “Testing”.

Question 4: Do proposed revisions to the output-based approach
requirement (see paragraph 13) and related explanatory material (see
paragraphs A19-A21) improve understanding and your ability to apply an
output-based measurement approach? If not, what suggestions do you
have to improve clarity of the output-based approach?

We understand and would be able to apply an output-based measurement
approach as described in the relevant requirements and related explanatory
material.

Question 5: Are there any terms within the proposed IES 7 (see Appendix
1) which require further clarification? If so, please explain the nature of the
deficiencies?

We do not believe there are any terms within the proposed |IES 7 that require
further clarification.
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Question 6: Do you anticipate any impact or implications for your
organization, or organizations with which you are familiar, in implementing
the requirements included in this proposed IES 7 (see Appendix 1)?

We do not expect significant impacts or implications for the IDW or for other
organizations, such as the WPK in Germany, in implementing the requirements
included in this proposed IES 7.

Question 7: What topics or subject areas should implementation guidance
cover?

We believe that additional implementation guidance beyond that in the proposed
explanatory material is not needed.



