
                                                                                                                                    

 

 

 
 
 
Ref #763962 
 
 
 
9 June 2020 
 
International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) 
 
Email: kensiong@ethicsboard.org 
 
  
Dear Sir  
 
SAICA SUBMISSION ON THE IESBA’S EXPOSURE DRAFT, PROPOSED REVISIONS 
TO THE FEE-RELATED PROVISIONS OF THE CODE 
 
In response to your request for comments on the IESBA’s Exposure Draft, Proposed 
Revisions to the Fee-related Provisions of the Code (the Exposure Draft), attached is the 
comment letter prepared by the South African Institute of Chartered Accountants (SAICA).  
 
We thank you for the opportunity to provide comments on this document.  
 
Please do not hesitate to contact us should you wish to discuss any of our comments. 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
 
Juanita Steenekamp (CA (SA)) 
Project Director – Governance and Non-IFRS Reporting 
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GENERAL COMMENTS 

 

SAICA supports the exposure draft and applauds the effort of the task force in reaching this 
milestone. The topic of audit fees has long been a topic of discussion in South Africa. 

As a general comment we wish to raise the issue of clarity in the terminology. The Exposure 
Draft uses the term “audit fee”, which refers to the fees for audits and reviews, and “fee for 
audit”, to fees only for audit engagements, and not including independent reviews. 
Paragraph 410.5A1 also refers to “whether for audit or other services”. There is confusion 
as to what engagements “other services” refers to – if this includes independent review, 
other assurance services, or other non-assurance services.  

 

RESPONSE TO REQUEST FOR SPECIFIC COMMENTS 

 

1. Do you agree that a self-interest threat to independence is created and an intimidation 
threat to independence might be created when fees are negotiated with and paid by an 
audit client (or an assurance client)?  

 

Response: 

Yes, we agree that a self-interest threat to independence is created and an intimidation 
threat to independence might be created when fees are negotiated with and paid by an 
audit client. This threat may occur if fees are significant to a partner and / or to the firm 
or network firm itself. 

In addition, if the fee is so high that the firm would be at risk of losing a large proportion 
of revenue and profit, the firm or partner will be conflicted between wanting to retain the 
business and profit, against the potential loss of the client. This might impair their 
objectivity and independence when exercising professional judgement. Safeguards 
would thus need to be applied. 

 

2. Do you support the requirement in paragraph R410.4 for a firm to determine whether the 
threats to independence created by the fees proposed to an audit client are at an 
acceptable level: 

(a) Before the firm accepts an audit or any other engagement for the client; and 

(b) Before a network firm accepts to provide a service to the client? 

 

Response: 

SAICA supports the requirement, when making this determination, so as to ensure no 
undue influence has been exerted on the firm / network firm before accepting the 
engagement.  
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In addition, threats should be considered at quantitative and qualitative levels. The 
IESBA should provide guidance on the qualitative and quantitative factors to consider in 
assessing whether the threats are at an acceptable level. 

 

3. Do you have views or suggestions as to what the IESBA should consider as further 
factors (or conditions, policies and procedures) relevant to evaluating the level of threats 
created when fees for an audit or any other engagement are paid by the audit client? In 
particular, do you support recognizing as an example of relevant conditions, policies and 
procedures the existence of an independent committee which advises the firm on 
governance matters that might impact the firm’s independence? 

 

Response: 

Although SAICA supports recognising as an example of relevant conditions, policies and 
procedures the existence of an independent committee, we are not sure about the 
practical application or implementation of such a committee to SMMEs. We suggest that 
the term ‘appropriate reviewer’ in 410.5 A3 be elaborated on, as to whether this includes 
both internal and external reviewers. “Reviewer” is a term used for a person conducting 
independent reviews as defined in International Standards for Review Engagements 
(ISRE) 2400, Engagements to Review Historical Financial Statements, and we are 
concerned with the fact that there might be confusion with the use of this term in the two 
different contexts. 

 

4. Do you support the requirement in paragraph R410.6 that a firm not allow the level of 
the audit fee to be influenced by the provision by the firm or a network firm of services 
other than audit to the audit client? 

 

Response: 

SAICA agrees that the audit is a fiduciary function and professional judgement needs to 
be shielded from external factors that may give rise to threats of bias. The audit fee must 
be computed based on reasonable time required, degree of skill and expertise and the 
nature and extent of required audit work, the level of audit risk, and provide sufficient 
evidence to justify an opinion on the reasonableness and appropriateness of the 
financial position and performance of the client. Further to this the application material 
allows for the auditor to benefit from the experience of carrying out non-audit duties, 
through cost savings.  

It is however important to also note the fact that “audit fee” would include fees for 
independent reviews. This might create a bigger threat to smaller firms, where they 
provide accounting and other services as well as the independent review. The proportion 
of other fees could be quite significant versus the independent review fee and smaller 
firms would need to take cognisance of this and might need to reconsider their business 
models. 
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5. Do you support that the guidance on determination of the proportion of fees for services 
other than audit in paragraph 410.10 A1 include consideration of fees for services other 
than audit: 

(a) Charged by both the firm and network firms to the audit client; and 

(b) Delivered to related entities of the audit client? 

 

Response: 

SAICA supports the guidance, as the firms and network may be influenced by the level 
of income generated by non-audit work carried out. When significant revenue is being 
generated the client will be able to pressure the firm based on the level of fees paid to 
the firms, and even where a firm is objective the public perception may call into question 
this objectivity in the absence of adequate safeguards. If the client can significantly 
influence the related entities the same logic also applies. 

It is however important to note the fact that “audit client” would include independent 
review clients. This might create a bigger threat to smaller firms, where they provide 
accounting services as well as performing the independent review. 

 

6. Do you support the proposal in paragraph R410.14 to include a threshold for firms to 
address threats created by fee dependency on a non-PIE audit client? Do you support 
the proposed threshold in paragraph R410.14?  

 

Response: 

As small firms may only have one or two audit clients and this is likely to impact them, 
the idea of a pre- and post-review by a professional accountant sounds like a reasonable 
accommodation and safeguard. In our view this would be a feasible approach and this 
could strengthen the Code of Professional Conduct and ensure that audit objectivity is 
not compromised. This safeguard could also assist in managing external perceptions. 
We would recommend the word “independent” be added before professional accountant 
to indicate the safeguard is to be carried by an associate or related party who is a 
professional accountant that is not in the firm. 

We would like to request clarity on the use of “professional accountant” as in paragraph 
410.5A3 an “appropriate reviewer” is used. What is the difference between the use of 
“appropriate reviewer” or “professional accountant”?  

It is however important to also note the fact that “audit client” would include 
independently reviewed client. This might create a bigger threat to smaller firms, where 
they provide accounting services as well as the independent review of annual financial 
statements. Especially where a firm is starting up, their fees from one client might be 
excessive during the start-up period.  

 

7. Do you support the proposed actions in paragraph R410.14 to reduce the threats created 
by fee dependency to an acceptable level once total fees exceed the threshold? 
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Response: 

SAICA supports the proposed actions in principle, however in our view it may be costly 
for all firms to implement. If an auditor is starting an audit firm or the firm has reached a 
point where growth is not possible / probable, this safeguard may become costly for the 
firm / partner to implement. 

For sole practitioners and small firms, it would assist if more application material on 
when and how the 30% threshold and 5-year rule might be communicated to a client be 
provided. We note the safeguard of having a regulator review the audit work or 
professional bodies review the independent review work. We are not sure whether the 
professional bodies in South Africa are geared to assist with such a request to review 
the audit work and if they have the required resources. 

 

8. Do you support the proposed action in paragraph R410.17 to reduce the threats created 
by fee dependency to an acceptable level in the case of a PIE audit client? 

 

Response: 

SAICA supports the proposal, however the reference needs to be updated to ensure 
that the professional accountant outside of the firm is independent i.e. not a related party.  

 

9. Do you agree with the proposal in paragraph R410.19 to require a firm to cease to be 
the auditor if fee dependency continues after consecutive 5 years in the case of a PIE 
audit client? Do you have any specific concerns about its operability? 

 

Response: 

SAICA supports the proposal and in our view we believe 5 years is sufficient time to 
address the dependency issues. Given that these are public interest entities the 
requirement is reasonable.   

We suggest that the Engagement Quality Control Review (EQCR) is performed as a 
mandatory requirement for each year after the second year where the 15% is occurring, 
up to and including the final year before rotation requirements apply. 

 

10. Do you support the exception provided in paragraph R410.20? 

 

Response: 

SAICA supports the exception, as compelling reasons might exist for the particular firm 
to continue with the engagement. The professional accountant would need to be 
independent and unrelated to any partners in the firm.  

 

11. Do you support the proposed requirement in paragraph R410.25 regarding public 
disclosure of fee-related information for a PIE audit client? In particular, having regard 
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to the objective of the requirement and taking into account the related application 
material, do you have views about the operability of the proposal?  

 

Response: 

SAICA supports the proposal in principal. The requirement and guidance appear 
reasonable; however, PIE firms would be best placed to identify any challenges 
experienced when implementing the provisions. The other challenge is that some PIE 
audit clients might not want to make public disclosure of fee-related information. We 
recommend that the IESBA include guidance on how a refusal by the client to disclose 
information should be dealt with. 

 

12. Do you have views or suggestions as to what the IESBA should consider as: 

(a) Possible other ways to achieve transparency of fee-related information for PIEs audit 
clients; and 

(b) Information to be disclosed to TCWG and to the public to assist them in their 
judgments and assessments about the firm’s independence? 

 

Response: 

(a) SAICA believes that the application material appears adequate. The term 
“independent reviewer” is the same as “independent reviewer” as used in the 
International Standard Review Engagement (ISRE) 2400, Engagements to Review 
Historical Financial Statements, , and we would suggest  rephrasing the term.  If an 
“independent review” is used as a safeguard, we believe that a representation or 
statement that the review was carried out by a suitably qualified and independent 
professional firm/accountant should be communicated to those charged with 
governance, not all clients report the fee-related information in their annual financial 
statements.  

(b) SAICA believes more guidance is needed on how the fee-related information should 
be disclosed and whether this is applicable to both PIEs and non-PIEs. 

 

13. Do you have views regarding whether the proposals could be adopted by national 
standard setters or IFAC member bodies (whether or not they have a regulatory remit) 
within the framework of national anti-trust or anti-competition laws? The IESBA would 
welcome comments in particular from national standard setters, professional 
accountancy organizations, regulators and competition authorities. 

 

Response: 

As the material is not recommending the setting of audit fees but rather the disclosure 
of fees we do not foresee any problems. The disclosure of audit fees charged or charges 
for services is not anti-competitive in and of itself. 
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14. Do you support the proposed consequential and conforming amendments to 
Section 905 and other sections of the Code as set out in this Exposure Draft? In relation 
to overdue fees from an assurance client, would you generally expect a firm to obtain 
payment of all overdue fees before issuing its report for an assurance engagement? 

  

Response: 

SAICA supports the proposed consequential and conforming amendments. We would 
generally expect a firm to obtain payment of the overdue fees before issuing its report. 
However, in practice, we are of the view that 100% payment of overdue fees is unlikely 
to occur in all cases. 

 

15. Do you believe that there are any other areas within the Code that may warrant a 
conforming change as a result of the proposed revisions?  

 

Response: 

In our view there are no other areas that warrant conforming amendments. 

 

  

 GENERAL COMMENTS 

 

 Those Charged with Governance, including Audit Committee Members – The IESBA 
invites comments regarding any aspect of the proposals from individuals with 
responsibilities for governance and financial reporting oversight. This includes small 
businesses where a single owner manages the entity and also has a governance role.  

 

Response:  

No comments. 

 

 Small- and Medium-Sized Entities (SMEs) and Small and Medium Practices (SMPs) – 
The IESBA invites comments regarding any aspect of the proposals from SMEs and 
SMPs.  

 

Response:  

SAICA believes that the threshold and safeguards to be implemented will have an effect 
on SMEs and SMPs. The dependency on a specific client holds not only threats 
regarding the Code of Professional Conduct but also to the business risk of an audit 
firm. It seems that the 30% for any firm is already a material business risk in itself. We 
suggest that IESBA may keep the threshold at 30%. 
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On the other hand, The costs of such a review can be significant to SMEs. There are 
uncertainties on how the audit clients may react to another professional accountant 
outside of the audit firm reviewing the audit performed. As a result, we are not sure of 
the extent of the impact that this suggestion will have on many SMEs. 

 

 Regulators and Audit Oversight Bodies – The IESBA invites comments on the proposals 
from an enforcement perspective from members of the regulatory and audit oversight 
communities.  

 

Response:  

No comments. 

 

 Developing Nations – Recognizing that many developing nations have adopted or are 
in the process of adopting the Code, the IESBA invites respondents from these nations 
to comment on the proposals, and in particular on any foreseeable difficulties in applying 
them in their environment.  

 

Response:  

No comments. 

 

 Translations – Recognizing that many respondents may intend to translate the final 
changes for adoption in their own environments, the IESBA welcomes comment on 
potential translation issues respondents may note in reviewing the proposals.  

 

Response:  

No comments. 


