
 

 

September 7, 2017 

Mr. David McPeak 

Principle 

International Accounting Education Standards Board 

International Federation of Accountants 

529 Fifth Avenue 6th Floor New York, NY 10017 

 

Dear Mr. McPeak: 

 

Comment on Proposed IES 7, Continuing Professional Development (Revised) 

 

 

The Japanese Institute of Certified Public Accountants (hereinafter, “We” or “JICPA”) is 

grateful for the opportunity to comment on the Exposure Draft of “Proposed International 

Education Standard (IES) 7, Continuing Professional Development (Revised)” published by the 

International Accounting Education Standards Board (hereinafter referred to as “IAESB”). 

Our answers to each individual question raised by IAESB are as follows:  

 

General Comment 

We give high credit to the exposure draft that allows both output-based and input-based 

approaches to continue to coexist on an equal footing, instead of prioritizing either of the two. 

Initially, this project was launched based on the idea that, at the end of the day, approaches 

should be converged on the output-based approach while the input-based approach should be 

abolished in the mid- to long-term perspective, given that it is inconsistent with the learning 

outcomes approach. The course of this project, however, has been modified, so that it stood on 

its ground of realistic standards, taking into account the practice of CPD in many countries. We 

would like to extend our warm welcome to this. 

Specific Comments 

Question 1. Is the Objective statement (see paragraph 8) of the proposed IES 7 (see Appendix 

1) appropriate and clear? 



 

 

Answer: It is appropriate and clear. 

 

Question 2. Are the Requirements (see paragraphs 9-17) of the proposed IES 7 (see 

Appendix 1) appropriate and clear? 

Answer: They are appropriate and clear. 

 

Questions 3. Are there any additional explanatory paragraphs needed to better explain the 

requirements of the proposed IES 7 (see Appendix 1)? 

Answer: Yes. 

We would like you to illustrate by diagrams that the learning outcomes approach 

includes both output-based approach and input-based approach and that input-based 

approach is not inconsistent with learning outcomes approach. 

 

Question 4. Do proposed revisions to the output-based approach requirement (see paragraph 

13) and related explanatory material (see paragraphs A19-A21) improve understanding 

and your ability to apply an output-based measurement approach? If not, what 

suggestions do you have to improve clarity of the output-based approach? 

Answer: We propose that “clients” be newly added as paragraph A20 (f). 

 

Question 5. Are there any terms within the proposed IES 7 (see Appendix 1) which require 

further clarification? If so, please explain the nature of the deficiencies. 

Answer: Yes, there are. 

It is possible for “other measures” in paragraph A23 to be confused with input-based 

approach. What “other” means should be specified. 

 

Question 6. Do you anticipate any impact or implications for your organization, or 

organizations with which you are familiar, in implementing the requirements included in 

this proposed IES 7 (see Appendix 1)? 

Answer: Yes. 

Under the current Japanese laws and ordinances, the JICPA members are required to 

carry out at least 40 training units in one fiscal year (from April 1 to March 31 in the 



 

 

following year). Practically, they abide by the numerical criteria of Input-Based 

Approach provided in paragraph 15 of IES 7. If the provision on specific number of 

hours concerning measurement of CPD’s input-based approach is rescinded, there is a 

possibility that professional accountants in Japan will be subject to numerical criteria 

in the Japanese laws and ordinances. 

We propose that this numerical standard also be stated in the revised version as a 

requirement. 

 

Question 7. What topics or subject areas should implementation guidance cover? 

Answer: We do not have any particular topic or subject area to comment on. 

 

[Comment on other items] 

(1) We propose that “This International Educational Standard (IES)” be changed to “This 

International Education Standard (IES).” 

(2) What is meant by “professional accountants” in paragraphs 8 and A6, whereas “all” is 

added to the words in paragraphs 9 and A7? 

(3) We propose that two unnecessary words in Paragraph 10 be deleted, as shown below. 

10. IFAC member bodies shall promote the importance of,  

and a commitment to, CPD as well to the as development  

and maintenance of professional competence. 

(4) Paragraph 14 requires “professional accountants to complete a specified amount of 

learning and development activity” concerning learning units, but does not specify any 

numerical criteria. We propose that those of paragraph 15 of the current IES 7 remain 

as requirements in the revised version. 

If not stated in the requirements, they should be in the explanatory material. 

If not included in either of them, we consider that its rationale should be explained in 

the Background of the conclusion. Unless one of the above is implemented, the 

pertinence of numerical criteria of the current 7 becomes arguable. As we indicated in 

“Comments on Consultation Paper concerning Strategies and Priorities of International 

Accounting Education Standards Board (IAESB) Going Forward” that we submitted on 

March 8, 2016, requirements of specific number of hours of input-based approach are 



 

 

codification of good practice of CPD already firmly established in many countries.  

 

This is the base regulation that forms the core of CPD. Even If the requirements are 

deleted in the revised IES 7, in countries where their own comparable rules have 

already been rooted, they will not abolish the criteria on the number of hours. 

Irrespective of principle-based rules or minutely articulated rules, we request the 

following regulations on specific number of hours not be deleted: 

(a) Complete at least 120 hours (or equivalent learning units) of relevant 

professional development activity in each rolling period three-year period, of 

which 60 hours (or equivalent learning units) shall be verifiable; and 

(b) Complete at least 20 hours (or equivalent learning units) of relevant 

professional development activity in each year. 

 

We would be pleased if our comments above could be of any service to consideration in IAESB. 


