
 

 

 

Paris La Defense, June 4th, 2020 

To: Ken Siong 
IESBA Senior Technical Director 

Re: Comment on IESBA - Proposed Revisions to the Fee-related Provisions of the Code  

Dear Mr Siong, 

MAZARS is pleased to submit this letter in response to your invitation to comment on the 
Proposed Revisions to the Fee-related Provisions of the Code  

MAZARS is an international, integrated and independent partnership, specialising in audit, 
accountancy, advisory, tax and legal services. As of 1st January 2020, there are over 24,000 
professional staff including more than 1,000 partners, in 91 countries worldwide, trusted and 
committed in serving major international groups, entrepreneurial and small businesses, private 
investors and public bodies at every stage of their development. 

MAZARS appreciates and supports all initiatives taken to enhance professional independence 
and ethics and the future of the profession for the benefit of the public interest and welcome 
the opportunity to add our views to the debate. The debate on auditors’ independence has 
been in full flow in a significant number of countries for the past few years, and MAZARS is 
fully committed in steering change to support this cause.  

We believe that the proposed revisions to the Fee-related Provisions of the Code will help 
improve independence in the way audits and reviews are conducted. However, we want to 
emphasize on the following aspects of the standards where we consider further guidance or 
development is required which is included in our detailed responses.  

You will find in attachment to this letter the detailed comments to your questions raised in the 
exposure draft dated January 2020. 

We hope these responses will help to illustrate our commitment and our effort for continuous 
improvement in auditors independence.  

We would be pleased to discuss our detailed comments with you and remain at your disposal, 
should you require further clarification or additional information.  

Yours sincerely, 

Jean-Luc Barlet 
MAZARS Chief Compliance Officer 

jean-luc.barlet@mazars.fr  

Attachments: Completed Responses to IESBA - Proposed Revisions to the Fees-related 
Provisions of the Code  
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Questions and responses 

 

Evaluating Threats Created by Fees Paid by the Audit Client 

1) Do you agree that a self-interest threat to independence is created and an intimidation 

threat to independence might be created when fees are negotiated with and paid by an 

audit client (or an assurance client) ? 

Response: 

We do not believe that including this statement in 410.A 1 is helpful. If this change was 

introduced it would apply in virtually every audit with the result that the threat would need 

to be evaluated, addressed and potentially safeguards applied. This does not seem to 

be consistent with a principles based code. The current business model where the 

negotiation and payment of audit fees by an audit client to a firm is well understood and 

it is difficult to envisage a workable alternative. As explained in the explanatory 

memorandum paragraph 25, IESBA is not proposing any changes to the current 

business model so we do not see any benefit from this proposal.  

Also, for most PIE audit clients, fees are negotiated with the Audit Committee or 

equivalent body. 

 

2) Do you support the requirement in paragraph R410.4 for a firm to determine whether the 

threats to independence created by the fees proposed to an audit client are at an 

acceptable level : 

- Before the firm accepts an audit or any other engagement for the client; and 

- Before a network firm accepts to provide a service to the client ? 

Response: 

We agree with this proposed requirement. 

 

3) Do you have views or suggestions as to what the IESBA should consider as further 

factors (or conditions, policies and procedures) relevant to evaluating the level of threats 

created when fees for an audit or any other engagement are paid by the audit client? In 

particular, do you support recognizing as an example of relevant conditions, policies and 

procedures the existence of an independent committee which advises the firm on 

governance matters that might impact the firm’s independence ? 

Response: 

We support the examples of relevant conditions, policies and procedures, however we 

do not believe that the creation of an independent committee which advises the firm on 

governance matters that might impact the firm’s independence should be mandated. We 

think that this would be difficult for smaller firms to introduce and therefore potentially 

place them at a competitive disadvantage which would be undesirable.  

As an alternative, we recommend that the firm should appoint a partner, who has 

appropriate seniority/authority, who is responsible for quality at a firm level and who can 

advise the firm’s leadership on matters that may impact the firm’s independence.  
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Impact of Services Other than Audit Provided to an Audit Client 

4) Do you support the requirement in paragraph R410.6 that a firm not allow the level of the 

audit fee to be influenced by the provision by the firm or a network firm of services other 

than audit to the audit client ? 

Response: 

We agree that the audit fee should be negotiated at a level which will enable the auditor 

to perform a high quality audit and should not take into account any other services 

provided by the firm. 

 

Proportion of Fees for Services Other than Audit to Audit Fee 

5) 5. Do you support that the guidance on determination of the proportion of fees for 

services other than audit in paragraph 410.10 A1 include consideration of fees for 

services other than audit : 

- (a) Charged by both the firm and network firms to the audit client; and 

- (b) Delivered to related entities of the audit client? 

Response: 

We agree with (a). As far as (b) is concerned, we think you should consider restricting 

the related entities to those entities which are included in the consolidated financial 

statements of the audit client. Services provided to related entities which are not included 

in the consolidated financial statements appear to pose a less direct threat to the 

auditor’s independence. 

 

Fee Dependency for non-PIE Audit Clients 

6) Do you support the proposal in paragraph R410.14 to include a threshold for firms to 

address threats created by fee dependency on a non-PIE audit client? Do you support 

the proposed threshold in paragraph R410.14 ? 

Response: 

We do not believe that including a threshold for addressing threats created by fee 

dependency for non-PIE clients is helpful or appropriate and is not wholly consistent with 

a principles based code. Setting such a threshold is likely to disproportionately impact 

smaller and newly formed firms and hence overall competition in the audit market. 

 

7) Do you support the proposed actions in paragraph R410.14 to reduce the threats created 

by fee dependency to an acceptable level once total fees exceed the threshold ? 

Response: 

We do not consider the proposed actions are practicable. It may be difficult to find 

suitably qualified individuals who are willing to take on this role. There are also cost 

implications for the client to consider. Appointing someone from another firm to review 

the audit file could also introduce confidentiality threats.  
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In addition, what would the independent reviewer’s authority be and how would any 

disagreements between them and the firm be resolved?   

Also, when a joint audit is in place, this constitutes a safeguard for the independence of 

the auditors. 

 

Fee Dependency for PIE Audit Clients 

8) Do you support the proposed action in paragraph R410.17 to reduce the threats created 

by fee dependency to an acceptable level in the case of a PIE audit client? 

Response: 

We do not think the proposal is practicable and can foresee difficulties in finding 

appropriately qualified reviewers in the concentrated timetable of a PIE audit. We would 

prefer that in this scenario the formal approval of TCWG/Audit Committee of the client is 

obtained. 

Also, when a joint audit is in place, this constitutes a safeguard for the independence of 

the auditors. 

 

9) Do you agree with the proposal in paragraph R410.19 to require a firm to cease to be the 

auditor if fee dependency continues after consecutive 5 years in the case of a PIE audit 

client? Do you have any specific concerns about its operability? 

Response: 

We do not agree with the proposal to force a firm to resign as auditors of a PIE client if 

fee dependency continues for five consecutive years. A better approach would be to 

require the formal approval of the appointment by TCWG/Audit Committee as they best 

qualified to consider auditor independence in relation to a specific entity.   

 

10) Do you support the exception provided in paragraph R410.20? 

Response: 

Please see response to point 9 above. 

 

Transparency of Fee-related Information for PIE Audit Clients 

11) Do you support the proposed requirement in paragraph R410.25 regarding public 

disclosure of fee-related information for a PIE audit client? In particular, having regard to 

the objective of the requirement and taking into account the related application material, 

do you have views about the operability of the proposal? 

Response: 

We are not persuaded that disclosure of fee related information should be covered in the 

IESBA Code of Ethics. Rather, it is the responsibility of specific country laws and 

regulations or Stock Exchange disclosure regulations or International Financial 

Reporting Standards. 
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We are not clear what is intended by R410.25 (a) (ii) that the firm shall be satisfied that 

the information is publicly disclosed about “actual or estimated fees paid or payable to 

other firms that have performed audit procedures on the engagement”. If it relates to fees 

paid to other firms who are not the group auditors or joint auditors for component audits, 

it may be difficult to gather the relevant information and it is not clear what benefits are 

served by disclosing this information. We recommend that this requirement is clarified.  

As far as sub paragraph (c) is concerned we are not in favour of the proposed disclosure 

described in this sub paragraph. Compiling the information would be difficult and it could 

quickly become out of date, for example if the firm won a significant new client in the 

period between planning and completing the audit. Additionally, we are not wholly 

persuaded that the information would be of interest to the public.  

Paragraph 410.25 A3 suggests that if the information is not disclosed by the audit client, 

then it should be disclosed by the firm. We do not see how this is practicable if the 

information is not required to be disclosed in the financial statements/annual report by 

statute or IFRS disclosure requirements. 

 

12) Do you have views or suggestions as to what the IESBA should consider as: 

- Possible other ways to achieve transparency of fee-related information for PIEs audit 

clients; and 

- Information to be disclosed to TCWG and to the public to assist them in their judgments 

and assessments about the firm’s independence? 

Response: 

(a) Liaise with other standard setting bodies e.g. IASB, to ensure that this information is 

required to be disclosed in the Annual Report of the PIE client 

(b) The Annual Report should include a formal assessment by TCWG on the steps they 

have taken to ensure auditor independence and their conclusions   

(c) The auditor’s report in the financial statements already includes a specific 

confirmation of their independence.  

 

Anti-Trust and Anti-Competition Issues 

13) Do you have views regarding whether the proposals could be adopted by national 

standard setters or IFAC member bodies (whether or not they have a regulatory remit) 

within the framework of national anti-trust or anti-competition laws? The IESBA would 

welcome comments in particular from national standard setters, professional 

accountancy organizations, regulators and competition authorities. 

Response: 

Not Applicable to Mazars. 

 

  



 

6/6 

 

 

Proposed Consequential and Conforming Amendments 

14) Do you support the proposed consequential and conforming amendments to Section 905 

and other sections of the Code as set out in this Exposure Draft? In relation to overdue 

fees from an assurance client, would you generally expect a firm to obtain payment of all 

overdue fees before issuing its report for an assurance engagement ? 

Response: 

With regard to 905.8 A3 second bullet point “having an appropriate reviewer who did not 

take part in the assurance engagement review the work performed”, we are not 

convinced that this is a practical safeguard.  

We would normally expect a firm to obtain payment of all overdue fees before issuing its 

report for an assurance engagement. 

 

15) Do you believe that there are any other areas within the Code that may warrant a 

conforming change as a result of the proposed revisions ? 

Response: 

None identified.  
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