
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Professor Arnold Schilder 
Chairman  
International Auditing and Assurance Standards Board  
529 Fifth Avenue 
New York NY 10017 
United States of America 
 
30 March 2017  
 
 
 
Re:  Discussion Paper, Exploring the Demand for Agreed-Upon Procedures Engagements and Other 
Services, and the Implications for the IAASB’s International Standards  
 
Dear Professor Schilder,  
 
On behalf of RSM International Limited, a worldwide network of independent audit, tax and consulting firms, we 
are pleased to comment on the IAASB’s Discussion Paper, Exploring the Demand for Agreed-Upon Procedures 
Engagements and Other Services, and the Implications for the IAASB’s International Standards. 
 
Overall, we support the proposals in the Discussion Paper as they would provide greater guidance and clarity 
for practitioners and users alike.   
 
Our comments and detailed responses to the questions set out in the Discussion Paper are detailed hereafter.  
 
We would be pleased to respond to any questions the Board or its staff may have about any of our comments.  
 
Please do not hesitate to contact me or Steve Whitcher at +44 207 601 1080.  
 
Yours sincerely,  

 
James F. Morton  
Chair – Transnational Assurance Services Executive Committee  
RSM International 



RESPONSES TO SPECIFIC QUESTIONS 

Q1: Results from the Working Group’s outreach indicate that many stakeholders are of the view that 
professional judgment has a role in an AUP engagement, particularly in the context of performing the 
AUP engagement with professional competence and due care. However, the procedures in an AUP 
engagement should result in objectively verifiable factual findings not subjective opinions or 
conclusions. Is this consistent with your views on the role of professional judgment in an AUP 
engagement? If not, what are your views on the role of professional judgment in an AUP engagement? 

We agree with the view that professional judgement has a role to play in a practitioner’s determination of 
whether to accept or continue, and how to perform, the procedures an AUP engagement.  All practitioners 
should uphold the reputation of the profession, their firm and themselves as individuals by acting with 
professional competence and due care.  They should not therefore be associated with assignments which might 
compromise these principles and should avoid situations such as those set out in paragraph 12 of the 
discussion document.   

 
 

Q2: Should revised ISRS 4400 include requirements relating to professional judgment? If yes, are there 
any unintended consequences of doing so? 

While a discussion in the introductory section of a revised AUP standard explicitly linking the concepts of 
professional judgment included in the IESBA Code to the performance of AUP engagements would be useful, 
we do not believe that further requirements relating to professional judgement should be included in the revised 
standard.   
 
Beyond the linking between a revised AUP standard and the IESBA Code discussed in the preceding 
paragraph, adding additional requirements pertaining to the use of professional judgment in a revised AUP 
standard may very well lead practitioners to believing that professional judgment could be used in determining 
whether factual results were reported. However, we believe that a central tenet of an AUP engagement is for the 
practitioner to report all factual findings and results, without using a lens such as professional judgment. 
 
 
Q3: What are your views regarding practitioner independence for AUP engagements? Would your views 
change if the AUP report is restricted to specific users? 

In our view, the desire for the practitioner to be independent of the entity should be driven by the needs of the 
user. 
 
In the case of a regulatory or government body, there might be an expectation that the practitioner is 
independent of the entity because they want the work carried out by someone whose objectivity is not 
compromised by other business relationships with that entity. 
 
However, there are cases where an entity commissions an AUP report for its own internal purposes and 
therefore is fully aware of any relationships which might impinge on the independence of the practitioner.   
 
Where the practitioner is not independent, the users of the report, who may not be the entity’s management, 
should be made aware of the fact because it may be relevant to their evaluation of the report.  We therefore 
agree with the Working Group’s approach which is to retain the current requirement to make a statement in the 
AUP report when the practitioner is not independent of the entity.   
 
 



Q4: What are your views regarding a prohibition on unclear or misleading terminology with related 
guidance about what unclear or misleading terminology means? Would your views change if the AUP 
report is restricted to specific users? 

We agree that unclear or misleading terminology can cause confusion in AUP engagements and often results in 
an expectation gap between what the user thinks has been done and the actual procedures carried out by the 
practitioner.  It is therefore critical to meeting the objectives of an AUP engagement that both sides use precise 
wording from the outset.   
 
It would be useful to have guidance in the standard regarding unclear language, together with the rationale 
behind those views.  Additionally, it would be helpful to have guidance in the standard to illustrate how a 
practitioner can explain or bridge from unclear language that is required by regulation to appropriate 
terminology. However, we do not think that, given the wide spectrum of these reports, that an outright ban on 
certain phraseology would be appropriate.   
 
Restricting the AUP report to specific users will not, in our view, change this position because unclear 
terminology may still cause confusion. 
 
 
Q5: What are your views regarding clarifying that the scope of ISRS 4400 includes non-financial 
information, and developing pre-conditions relating to competence to undertake an AUP engagement 
on non-financial information? 

See response to Q6 please. 
 
 
Q6: Are there any other matters that should be considered if the scope is clarified to include non-
financial information? 

We welcome the proposal to clarify that the scope of ISRS 4400 includes non-financial information. Practitioners 
are facing increasing requests to report on non-financial information and therefore an explicit reference to this 
type of report would be useful. 
 
The criteria alluded to in paragraph 30 of the Discussion Paper are directed toward financial information, but we 
agree that, with appropriate competence of the practitioner in the non-financial subject matter, the principles in 
ISRS 4400 could well be used by practitioners in performing AUP engagements over non-financial information.   
 
In terms of other matters, providing a precise description of the particular non-financial information upon which 
the practitioner is reporting is important and they should be reminded of this (per Q4 above). 
 
 
Q7: Do you agree with the Working Group’s views that ISRS 4400 should be enhanced, as explained 
above, for the use of experts in AUP engagements? Why, or why not? 

We agree that the principles of ISA 620, suitably adapted for AUP engagements, should be included in the 
revised ISRS 4400.  Given the varied nature of AUP engagements, practitioners sometimes need the services 
of an expert in order to assist in the more specialised areas of the work. 
 
However, the revised standard should confirm that, despite using an expert, the practitioner remains responsible 
for the completion of the AUP engagement, including the final report on factual findings, and cannot simply 
delegate part of that responsibility to the expert.  The revised standard should therefore include the requirement 
for the practitioner to possess sufficient competence to review and challenge the expert’s work as part of their 
own work.  

 
 



Q8: What are your views regarding the Working Group’s suggestions for improvements to the 
illustrative AUP report? 

It is useful to provide illustrative reports to help practitioners, especially with the paragraphs that are common to 
all AUP engagements.  However, due to the wide variety of subject matter, we believe that the guidance should 
not be overly prescriptive.   
 
We encourage the inclusion of different formats of reports as suggested, including tabular with procedures and 
findings together. Our view is that the decision on the layout of the report should remain with the practitioner 
who, in turn, should be encouraged to use the most appropriate format for the users of the report. 
 
 
Q9: Do you agree that the AUP report can be provided to a party that is not a signatory to the 
engagement letter as long as the party has a clear understanding of the AUP and the conditions of the 
engagement? If not, what are your views? 

Assuming that provision of the report to a party that is not a signatory to the engagement letter is made by the 
practitioner, yes, we agree.  If, however, the AUP report is provided to a party that is not a signatory to the 
engagement letter by a specified party, then of course the practitioner may not even be aware of this 
circumstance and the standard should clearly indicate that the practitioner has no further responsibilities in this 
context.  The practitioner can specify users of the report but cannot control distribution of the report by parties 
other than the practitioner.  
 
Ideally this would all be agreed as part of the acceptance process but we recognise that this may not always be 
possible since other parties may request a copy of the report at a later stage or even after its completion.  
Guidance for practitioners on steps which they should undertake in situations where parties are added later 
would be useful. 

 
 

Q10: In your view, which of the three approaches described in paragraph 44 is the most appropriate 
(and which ones are not appropriate)? Please explain. 

We agree that the approach in paragraph 44(c) is the most appropriate as it represents a reasonable balance 
between clarity for all parties and the management of the practitioner’s risk.  The link to ISA 800 is useful in this 
respect. 
 
The approach in paragraph 44(b) does not, in our view, address the issue in a way which safeguards the 
interests of both the user and the practitioner because it could result in inconsistencies between reports both 
among and within firms.  
 
The option in paragraph 44(a) is similar to the approach discussed under Q9 above and may be useful in 
practice but we consider that it is hard to mandate it as a pre-condition of acceptance without some allowance 
for a later change of circumstances or users that might be acceptable to the practitioner. 
 
 
Q11: Are there any other approaches that the working group should consider? 

We have no other suggestions. 
 
 
Q12: Do you agree with the Working Group’s view that recommendations should be clearly 
distinguished from the procedures and factual findings? Why or why not? 

An AUP report is a report of factual findings and therefore the outcomes of the procedures should, in our view, 
be clearly distinguished from ancillary findings and recommendations.  The danger of associating the report on 
factual findings too closely with other recommendations is that users view the scope of the engagement as 
wider than just an AUP report. 
 



In terms of format, either a separate report or a clearly differentiated separate section of the AUP report would 
be acceptable.  
 
 
Q13: Are there any other areas in ISRS 4400 that need to be improved to clarify the value and limitations 
of an AUP engagement? If so, please specify the area(s) and your views as to how it can be improved. 

None that we are aware of. 
 
 
Q14: What are your views as to whether the IAASB needs to address multi-scope engagements, and 
how should this be done? For example, would non-authoritative guidance be useful in light of the 
emerging use of these types of engagements?  

See response to Q15 please. 
 
 
Q15: Do you agree with the Working Group’s view that it should address issues within AUP 
engagements before it addresses multi-scope engagements? 

Suggestions regarding the nature of guidance on multi-scope engagements you think would be helpful 
and any examples of multi-scope engagements of which you are aware will be welcome and will help to 
inform further deliberations. 
  
Multi scope engagements are covered by other standards and therefore these standards should be applied to 
each element of the engagement.  There are some areas where there could be differences between the 
standards such that determining whether the practitioner can carry out all of the elements of a multi-scope 
engagement could prove challenging.   
 
Non-authoritative guidance might therefore be useful as a reminder that the practitioner should consider 
carefully the professional requirements of all elements of the engagement as part of the acceptance process. 
 
We agree that the IAASB should consider the issue of AUP engagements before addressing multi-scope 
engagements. 
 
 
END OF DOCUMENT 
 


